Ruhsatlı silahımla bana saldıran sahsı yada şahısları uzaklaştırmak amacıyla silahımı kullanabilir miyim?

Forum kullanımı ile ilgili konular
Cevapla
Kullanıcı avatarı
zodiac
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 33
Kayıt: 14 Ağu 2024, 21:38
Konum: istanbul
İletişim:

Ruhsatlı silahımla bana saldıran sahsı yada şahısları uzaklaştırmak amacıyla silahımı kullanabilir miyim?

Mesaj gönderen zodiac »

Trafikte yada kamuya açık- kapalı yerlerde gerçekleşen bu tür olaylar, Türk Ceza kanunları kapsamında maalesef muallak (sonucu kestirilemeyen) bir durumdur. Bunun sebebi ise “Ceza sorumluluğunu kaldıran nedenlerde, sınırın kast olmaksızın aşılması, fiil taksirle işlendiğinde de cezalandırılıyorsa, taksirli suç için kanunda yazılı cezanın altıda birinden üçte birine kadar indirilerek hükmolunur” şeklinde hüküm bulunurken, TCK’nın 27/2. maddesinde; “Meşru savunmada sınırın aşılması mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaştan ileri gelmişse faile ceza verilmez” hükmünün varlığıdır.

Hakkaniyete uygun karar vermeye çalışan Yargıtay Ceza Daireleri ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu, meşru savunmada sınırın aşılması halinde indirim olmadığından, olayları kararlara bağlanırken zorlanıp, hakkaniyete göre “haksız tahrik” ile “mazur görülecek bir korku ve telaştan dolayı meşru savunmada sınırın aşılması” arasında bir yol bulmaya çalışırlar.

Her durumda bu tür bir kavga içerisine girdiğinizde, ilk olarak o kişiler size saldırmış olsalar dahi, eğer olay yerinde bir görüntüleme kayıt cihazı yoksa, birden fazla şahit bulamazsanız, yargılama aşamasında meşru savunmadan faydalanamazsınız. Çünkü karar verecek hakim, kimin önce saldırdığını bilmemektedir ve her iki tarafı da savunma halinde kabul eder. Ancak, belki haksız tahrik indiriminden faydalanabilirsiniz.

Sonuç olarak, saldırı aracı ile savunma aracı arasında orantı olması gerekir. Genel olarak yanlış bilindiği gibi size sopa ile yada bıçak ile saldıran bir kişiye karşı illa ki sopa yada bıçakla savunma yapmanız anlamı çıkarmamalısınız. Size sopa yada bıçakla saldıran bir kişiye ateşli bir silahla orantılı bir savunma yapabilirsiniz. Bu orantı ifadesinin açılımı çok önemlidir. Bıçakla yada sopayla kendisine saldırana karşı, tabancayla kendisini koruyanın karşı saldırıyı uzaklaştırmaya çalışırken ölçülü hareket etmesi gerekir. Örneğin; Elinde silah olmayan kişiye karşı sadece havaya ateş etmek duruma göre yeterli bir savunmadır. Bunun da yeterli olmaması halinde, savunma yapanın saldırganın ayaklarına ateş ederek saldırıyı durdurması mümkündür. Ancak, bu durumlar dikkate alınmayarak savunma yapanın saldırganı öldürmesi halinde meşru savunmada sınırın aşıldığını kabul edilir ve ceza alır.
Tanrı Türk'ü korusun..!
Cevapla

“Sık Sorulan Sorular” sayfasına dön