1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Ruhsatlı silahımla, bir başkasının can güvenliğine kast eden bir olaya müdahale edebilir miyim?

Gönderilme zamanı: 15 Ağu 2024, 16:22
gönderen zodiac
Taşıma ruhsatları güvenlik görevlileri dışındaki bireylere, kendileri ile ailelerinin can ve mal güvenliklerini sağlamaları amacıyla verilir. Dolayısıyla sizinle ilgisi olmayan kişilerin, mekanların, malların güvenliği konusunda siz sorumlu değilsiniz. Her ne kadar da başkasına karşı elim sonuçları bulunan bir olayı engelleme amacıyla yapacağınız bu eylemde, kimseye zarar vermeseniz dahi suç işlemiş sayılırsınız. Kanunlar bu yetkiyi yalnızca güvenlik gücü mensuplarına, görevde olup olmadıklarına bakılmaksınız vermiştir.

Öte yandan devam eden elim bir olay, sizin kişisel alanınıza her hangi bir şekilde sirayet etmişse, örneğin petrol istasyonunuzun içerisinde müşteriler arasında böyle bir olay yaşanıyorsa, istasyonunuz içerisindeki eşyalar yada personelinizin zarar görme riski çok yüksekse yada zarar görmüşlerse, güvenlik güçlerinin gelmesi gecikmişse, olayı sonlandırmak için başka çareniz kalmamışsa, Meşru Savunma ilkeleri kapsamında taşıma yada iş yerinde bulundurma ruhsatlı silahınızla havaya aşırıya kaçmadan bir kaç el uyarı ateşi açabilirsiniz. Ancak her koşulda mevcut fiziksel bir saldırının devam ediyor olması gerekir.

Kanunen sadece kendi mekanlarınız içerisinde yada kişisel yada ailenizin güvenliğinin tehlikeye girdiği anda silahınızı kullanabilirsiniz. Ama size bıçakla saldıran bir kişiye silahla ateş edip yaralamak yada öldürmek, size saldırının mahiyeti (amacı) ile değerlendirilir. İşyerinize soyguna gelenlere karşı, canınıza kastetmiş kişilere karşı yaptığınız savunma ile, park etmek, sigara içmek, yan bakmak, küfür etmek vs. gibi basit sebeplerden çıkan kavgalarda yapmış olduğunuz savunma, aleyhinizde adli organlar tarafından çok farklı değerlendirilecektir.